Cochin

De Cochin is een zwaar kippenras dat oorspronkelijk uit China komt. De oorspronkelijke Cochin leek echter nauwelijks op het huidige type. Europese en Amerikaanse fokkers hebben door middel van selectieve fok de hedendaagse Cochin gevormd. De Cochin komt voor in zowel krielvorm als groothoender.

De Cochin is een van de grootste en zwaarste rassen. De hennen worden gemiddeld 4000 gram, hanen 5250 gram. De dieren hebben veel ronde vormen en zijn breed gebouwd, je zou langs alle kanten van een cochin een cirkel kunnen tekenen. Opvallend is de grote hoeveelheid veren. Het ras wordt gefokt in zwart, blauw, wit, buff, zwartbont, koekoek en meerzomig patrijs.

Cochins zijn rustige kippen die nauwelijks vliegen. Mede daardoor zijn ze populaire hobbykippen. De eierproductie ligt rond 170 eieren per jaar.

Ik heb de Cochin in de kleuren; wit, zwart, buff, koekoek en bobtail.

Meer info: www.cochin.nl

Cochin Bobtail

Bij de cochinkrielen is deze kleurslag ontstaan in 2005 in Berlijn Duitsland, bij Dieter Achenbach, die er ook een leuke fantasienaam aan gaf omdat het lijkt op de kleur van een bobtail hond.

In 2015 heb ik, bij toeval, 2 hennen en 2 hanen cochin groot in de kleur bobtail gefokt. De hennen heb ik enkele malen meegenomen naar een tentoonstelling, AOC-klasse. De bobtail kleur is, nog, niet erkend bij de cochin groot.

Momenteel heb ik meerdere kuikens en jonge dieren, sommige hebben echt de donkere bobtail kleur en andere zijn vooralsnog erg licht.

Ik ga ervan uit dat ik in het najaar van 2016 een cochin groot kan laten zien met de juiste kleur.